Sadaka Nedir ? Kimlere Verilmelidir ?

0
Siz değerli ziyaretçilerimize bu sayfamızda en çok merak edilen sorulardan olan sadaka nedir ve sadaka kimlere verilmelidir sorusunun cevabını açıklayıcı bir dil ile anlatmaya çalışacağız.Sadaka kimlere verilmez sorusunun cevabıda yine bu bölümde yer almaktadır.Burada yer alan bilgiler dini bilgiler kitaplarından derlenerek sizlere sunulmuştur.

sadaka nedir, sadaka kimlere verilir, sadaka kimlere verilmelidir, sadaka kimlere verilmez,
Hastalıklardan korunmak ve hastalıklara şifa olmak için sadaka vermekten çekinmeyin, maddi gücünüzün yettiği kadar sadaka, maddi gücünüz yoksa salavat getirerek bu sünneti yerine getirebilirsiniz.

Sadaka Nedir ?

Sadak; Allah (c.c)'ın rızasını kazanmak için ve Peygamber efendimiz (s.a.v)'in sünnetini yerine getirmek için, maddi gücü olmayan yardıma muhtaç insanlara, güçsüzlere, evsizlere, fakir ve düşkünlere karşılık beklemeden yapılan maddi ve manevi yardıma sadaka denir. Yapılan sadakalar gizli olmalı ve bu durum reklam amaçlı yapılmamalıdır.

Peygamber efendimiz (s.a.v) buyuruyorki; "Hastalarınızı sadaka ile tedavi ediniz, Ahir zamanda unutulan sünnetimi ortaya çıkarana ( uygulayana ) yüz şehit sevabı verilecektir."

Sadaka vermek sadece maddi olanaklarla değil manevi olarakta verilebilir, Örneğin, maddi açıdan sadaka vermeye gücü bulunmayan bir mümin kimsenin başka bir mümin kardeşine yalnızca tebessüm etmesi dahi bir sadaka sayılabileceği gibi, peygamber efendimiz (s.a.v)’e getirilen salavatlar da başlı başına bir sadakadır.Bu bakımdan fitre kimlere verilir veya sadaka kimlere verilir hakkında bu bilgilerin de bilinmesinde faydalar bulunmaktadır.

Maddi gücü yetersiz olanlar "Allahumme Salli Ala Seyyidina Muhammedin Ve Ala Ali Seyyidina Muhammed" diyerek salavat getiren tüm müslümanlar sadaka görevini yerine getirmiş olurlar. Peygamber efendimiz (s.a.v)'e sürekli olarak salavat getirerek hastalıklardan korunabilirsiniz veya evinizde bir hasta varsa sürekli olarak salavat getirerek onun iyi olması için Allah c.c'tan yardım isteyebilirsiniz.

Sadaka Kimlere Verilir ? Nasıl Verilmelidir ?

  1. Sadaka, fitre ve zekat yalnızca Allah c.c'ın rızasını kazanmak için verilmelidir.
  2. Sadaka, fitre ve zekat verilmesi mümin kardeşimizin ve ailelerin hassasiyetine ve gizliliğine önem verilmelidir.
  3. Sadaka, fitre ve zekatın daha makbul olması açısından mümkün mertebede gizli bir biçimde verilmelidir.
Sadaka kimlere verilmelidir sorusu ilk başlarda Amr b Cumuh sormuştur, Yaşlı ve zengin olan “Amr b Cumuh”, Peygamber (s.a.a.)’a şöyle sordu: Neylerden ve kimlere sadaka verelim? Ayet nazil olup şöyle buyurdu “Sana (Allah yolunda) ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: "Harcayacağınız her türlü mal, ana baba, yakınlar, yetimler, yoksullar ve yolda kalanlar için olmalıdır. Şüphesiz, Allah yapacağınız her iyiliği bilir."

Bu doğrultuda sadaka vermede anne ve babanın önceliği bulunmaktadır. Arkasından sadaka verirken bir diğer öncelik verilmesi gereken nokta da akrabalardan ihtiyaç sahibi olanlardır. Bunun sonrasında önem sırasına göre diğer ihtiyaç sahipleri gelmektedir.

Sadaka Vermenin Faydaları Nelerdir?

Gerek dünya hayatında ve gerekse de ebedi kurtuluş yurdu olan ahiret hayatında kurtuluş sağlanması, sıkıntılardan uzaklaşılması, mutlu ve huzurlu bir yaşam içerisinde bulunulması açısından sadaka verilmeli ve ayrıca sadaka verilmesi konusunda örnek teşkil edilmelidir. Sadaka verilmesinin sağladığı faydaları ise şu şekilde sıralayabilmekteyiz;


  • Bireyin gerek maddi ve gerekse de manevi olarak kendini rahat, huzurlu hissetmesi
  • Merhamet duygusunun daha da pekişmesini sağlaması
  • Yüce Rabbimizin affına, rahmetine ve rızasına mazhar olunması
  • Meleklerin övgü ve duasına mazhar olunması
  • Rızkın bollaşıp bereketlenmesi
  • Toplumda refah ve huzurun sağlanması
  • Muhtaç olan birey ve ailelerin sevindirilmesi ve hayır duasının alınması
  • Kalbin yumuşaması ve islam ahlakının oturması
  • Yapılan ibadetlerden zevk alınması ve kulluk bilincine varılması

Sadaka Nedir? Kimlere Verilmelidir? Bela ve musibetlerin def edilmesi ve mevcut olan bela ve musibetlerin bu vesile ile ortadan kaldırılması gibi birçok faydalar sadaka verilmesinde söz konusu olmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !